Wesselinkstraat

Uit SHGWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Naamgever is J. Wesselink van het gelijknamige erve Wesselink (Wesselman), en dat is één van de oudere en toonaangevende erven in Geesteren. Het behoorde tot de zestien zogenoemde "gewaarde erven". Zeg maar, de grotere boeren die eeuwenlang bepaalden wat er in de buurtschap en op de bijbehorende markegronden gebeurde. Johannes Wesselink leefde van 1851 tot 1929 en was getrouwd met Maria Pleijhuis. Zij kwam uit [Fleringen] en bracht een vrijgezelle broer mee die bij het jonge echtpaar introk. Het echtpaar kreeg een hele schare kinderen onder wie Jan (grondlegger van het pluimveebedrijf Wesselink), Jens (hij zette de boerderij van zijn vader voort), Trui (zij trouwde bij Hemmer). Miet (zij trouwde bij Möskert), San (trouwde naar Veehof in [Goor]), Herman (verhuisde naar [Tubbergen]), Gerard (trouwde op de Stegboer aan de Schollinksweg) en Naatje (trouwde met Schoppert op de Vermolen). Enkele kinderen stierven vroeg. Johannes stond bekend als een sociaal bewogen man. Hj zong 50 jaar in het kerkkoor en was 25 jaar lang raadslid in de gemeente [Tubbergen]. Die politieke betrokkenheid blijkt de Wesselinks overigens in het bloed te zitten. Maakte de grootvader van Johannes begin 1800 al deel uit van de eerste Provinciale Staten. Johannes’ zoon en opvolger Jens zat later net als zijn vader in de gemeenteraad, was wethouder en maakte net als zijn overgrootvader deel uit van [Provinciale Staten].

Johannes Wesselink werd begraven op 1 februari 1929. Voor zijn dood bepaalde hij dat er geen kruis boven zijn graf hoefde te komen. Het geld dat zo werd bespaard kon beter naar de armenzorg zo vond hij.

Om de cirkel te sluiten, komen we tot slot nog even terug op de Broenenstraat en erve Broenink. De Wesselinkstraat komt immers uit op de Broenenstraat en wel ongeveer op het punt waar in vroegere jaren een kolk lag: 'n Broen'nkolk. Ooit een kolk van behoorlijke omvang, verwerd hij in de loop van de jaren tot vuilnisbelt. In de jaren zestig deed eigenaar Harmelink (Oalmensink Hein) het enige juiste: hij dempte de kolk. Het is Antoon Weghorst (Haan’n Toon) die de herinnering levend hield door zijn huis het opschrift "De Kolk" te geven. Het is het huis op de hoek Wesselinkstraat-Broenenstraat.