L. ten Catelaan

Uit SHGWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De in 1918 geboren Loets ten Cate was de jongste  van de zeven kinderen van de Almelose textielfabrikant H.E. ten Cate. In de oorlog, toen hij in Amsterdam studeerde, rijpte bij hem het plan om ergens in Twente een kousenfabriek te beginnen.

Een onderzoeksrapport adviseerde Tubbergen als vestigingsplaats. Pastoor Mulder van Geesteren zag er wel wat in. De gemeenteraad bleef, ondanks weerstanden die te maken hadden met toekomstverwachtingen in de sfeer van de recreatie voor Geesteren, bereid mee te werken. Investeren bleek allerminst eenvoudig, maar het lukte en in 1950 waren de machines er en kon de produktie beginnen.

Loets ten  Cate was een hoogstaand en sociaal voelend textielfabrikant, die bewust streefde naar goede contacten met het personeel en hierdoor het bedrijf een plaats  heeft weten te geven in de dorpsgemeenschap. Een ondernemingsraad, een huisvlijttentoonstelling, een bedrijfsspaarregeling, vormings‑ en oriëntatie weekends, het traditionele vuurwerk op Koninginnedag,  het is zomaar een opsomming uit de sociale voorzieningen en activiteiten die nog geen enkel ander bedrijf kende maar die in de jaren vijftig op initiatief  van Loets ten Cate in Geesteren verwezenlijkt werden.

Wanneer in 1966 Loets ten Cate om gezondheidsredenen het ondernemerschap vaarwel moet zeggen, zijn er nevenvestigingen in Belgie en in Apeldoorn en telt de vennootschap 1200 personeelsleden. Na zijn afscheid van de Tricotage en Kousenfabriek L. ten Cate NV heeft hij een deelstudie sociale pedagogiek in Amsterdam gedaan, daarnaast maakte hij zich regionaal en landelijk verdienstelijk als bestuurder van een groot aantal instanties. Na bijna dertig jaar in Geesteren woonachtig te zijn geweest is de familie ten Cate in 1977 naar het Drentse Diever verhuisd.

In 1971 had de gemeente Tubbergen het voornemen om de zijstraat van de Kampboerlaan in het bestemmingsplan de Kampboer te benamen als Pastoor de Graaffstraat, deze was van 1922‑1931 pastoor te Geesteren. De gemeente heeft in 1975 besloten om als blijk van waardering voor alles wat Loets ten Cate voor Geesteren heeft gedaan hem te eren door een straat naar hem te noemen.